Follow

SEA
LIFE
PIERS

Sea Life Center
Old images of Hinode
urban plan
site plan of building
Old images of Hinode
Concept of crossing

Intersecting city layers with new building

tides diagram

Level of tides throughout the year and months

Section of pier
Perspective of the building
physical model of the building
architectural Model front view

Some sketches form the early ideation phase of the project: 

hand drawn perspective of building
hand drawn section of the sea center


Project year: 2018
Status: Concept Design
Location: Hinode, Tokyo


The busy life in Tokyo could be very stressful. In a not very popular place near Hinode station a few old store houses exist. This valuable treasure of the era of economic growth was transformed into a pier like buildings to allow the citizens of Tokyo to enjoy the bay from a new perspective and surrounded by nature.

After extensive research of the natural parameters of the site such as wind, tide levels, human flow, car flow and the architectural and infrastructural context I came to realize how many layers can be seen in this site. By layers I mean stratifications not easily comprehensible from only one point of view but rather from a broad 3-dimentional image of that place in the city. Also a deep research on the history of the site was performed which lead me to the idea of the pier – sanbashi (桟橋 in Japanese) as the site was used as loading dock and piers that helped the rapid economic growth of Japan’s capital.

By combining the idea of the pier of the past with the stratification of the present and juxtaposing it with the current infrastructure and city I came to my final concept proposal for the site of Hinode-Sanbashi – an Aquatic Life Centre. It houses various functions as shops, galleries and restaurants related to the sea with a publicly available rooftop space to view the beautiful Tokyo bay. The old store houses are preserved and transformed in the new harbour signifying for the past times of the place.

As all buildings are “floating” in the air the space under them is free for people to walk. The intended vegetation around the buildings will create a unique atmosphere of a natural environment in the heart of Tokyo’s urban jungle and thus attract young and old for a relaxing time.